10 אחוזים מהאוכלוסייה המבוגרת בישראל סובלים מאטופיק דרמטיטיס. מדובר על דלקת עור אשר ידועה גם בשמות: אקזמה, אסטמה של העור ועוד. במרבית המקרים המחלה המדוברת לא תתפרץ בגיל מבוגר, אלא כבר בילדות, אך ישנם גם מקרים שבהם היא יכולה להתפרץ בכל רגע כולל באופן ראשוני בגילאים מבוגרים. חשוב להבין כי אטופיק דרמטיטיס היא מחלה שיכולה לפגוע באופן מהותי באיכות חייהם של מבוגרים והיא די מורכבת לטיפול בגילאים הללו.
חשוב להכיר את התסמינים של הדלקת המדוברת, בכדי להבין האם אתם סובלים ממנה. במידה ואובחנתם עם אטופיק דרמטיטיס, כדאי שתבררו לגבי טיפול יעיל, בהתאם למצבכם הספציפי ובהתאם לגילכם. במאמר הבא תקבלו את כל המידע אודות דרכי התמודדות עם דלקת העור הזאת בגילאים מבוגרים יותר.
מהם הגורמים לאטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים?
ישנם גורמים שונים שיכולים לגרום לכך שמבוגר יחלה במחלה זאת. אז קודם כל חשוב להבין שהמחלה הזאת אצל מבוגרים נחשבת למחלה סביבתית, שמתפתחת על רקע גנטי. כלומר, אם אדם כלשהו סובל מהמחלה, ככל הנראה יש לו נטייה גנטית לסבול ממנה ובד בבד, הוא חשוף לגורמים סביבתיים שונים שגורמים להתפרצות שלה. כאמור, למרבית המבוגרים שסובלים מהמחלה, היא תתפרץ כבר בילדות, כאשר אצל חלק מהם היא תעלם לגמרי בתחילת גיל ההתבגרות.
אצל חלק מהמבוגרים שסובלים מהמחלה הזאת, היא תמשיך לבוא לידי ביטוי בהתלקחויות ובהפוגות שונות גם בגילאי ילדות וגם בגילאים מבוגרים יותר. אם מדובר על אטופיק דרמטיטיס שהתפרצה אצלל מבוגר בשלב מאורח בחייו, הסיבות להתפרצות לא לגמרי ברורות עדיין, אך ככל הנראה מדובר על חשיפה לגורמים סביבתיים אשר גורמים למערכת החיסון לתגובת יתר ובהתאם לכך להופעה של תסמינים המעידים על מחלה פעילה.
מהם התסמינים של אטופיק דרמטיטיס?
לעומת מחלות עור אחרות, אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים לא נחשבת למחלה אוטואימונית שבה מערכת החיסון תוקפת רקמות בגוף כי היא מזהה אותן כזרות. במחלה המדוברת רקמה בעור בשם אפידרמיס, סובלת מחדירה של חומרים שהמקור שלהם הוא מחוץ לגוף והיא תגיב להם בעוצמה כזאת או אחרת ובהתאם לכך יהיו תסמינים חמורים יותר או פחות. במקרה של המחלה במבוגרים התסמינים לרוב יהיו: פריחה בעור, עור יבש ומגורה, סדקים בעור, גירודים.
בעוד שאצל ילדים המחלה תבוא לידי ביטוי בכפלים של העור, בגב, ברכיים, בבטן ובאחורי הירכיים, אצל מבוגרים היא תתבטא לרוב כאקזמה בגב, כף היד, לאורך האצבעות וגם במפשעות או בצוואר.
כיצד מטפלים באטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים?
לרוב המחלה תבוא לידי ביטוי אצל מבוגרים באפיזודות של התלקחות שבהם התסמינים יבואו לידי ביטוי ויישארו לפרק זמן כלשהו עד שתגיע הפוגה. לכן, עבור מבוגרים מתאים מאוד טיפול מניעתי שמטרתו היא להאריך עד כמה שניתן את ההפוגה. ניתן להעשיר את העור בלחות באמצעות תכשירים שונים שמטרתם היא גם למנוע חדירה של אלרגנים, ניתן לטפל באמצעות שימוש בקרם קורטיזון רק בהמלצת רופא ובמינון נמוך ולשמור על היגיינת העור.
במקרים חמורים יותר ניתן להיעזר בטיפולים מתקדמים, כאשר חשוב שכל אדם יתאים את סוג הטיפול למצבו.